Grote brand in Zoeterwoude vanuit de weide omgeving te zien

17-07-2014 20:15

Zoeterwoude - Donderdagavond woede er op de Dr. Kortmannstraat in Zoeterwoude een grote brand, de hulpdiensten hebben opgeschaald naar grote brand en hebben GRIP1 afgekondigd.

De brand werd rond kwart voor acht ontdekt en hierop zijn brandweereenheden uit Leiden gealarmeerd. Gezien de omvang van de brand werd snel opgeschaald naar 'middelbrand' en uiteindelijk naar 'grote brand. 

Ten behoeve van de onderlinge afstemming werd door de hulpverleningsinstanties tevens Grip 1 afgekondigd.

Uiteindelijk zijn meerdere brandweereenheden ingezet uit onder andere Leiden, Alphen aan de Rijn, Waddinxveen en Voorschoten.

De brand woedde in een loods van het bedrijf en ging gepaard met veel zwarte rook. Deze was tot in de verre omtrek te zien, maar ook te ruiken. De rook trok met name in de richting van de Geerpolder en Zoeterwoude. Om de concentratie schadelijke stoffen in de lucht te meten zijn meetploegen ingezet in de regio's Hollands Midden en Haaglanden. Er zijn voor zover bekend geen schadelijke stoffen in te hoge concentraties gemeten.Bewoners in de omgeving van de brand is geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Rond kwart voor tien is het sein 'brand meester' gegeven; de waarschuwing om ramen en deuren gesloten te houden kwam toen te vervallen.Er is bij de brand asbest vrijgekomen; de asbest is niet buiten het terrein van het bedrijf terecht gekomen. Een gespecialiseerd bedrijf zal de asbest verwijderen.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. De loods moet als verloren worden beschouwd.

De brandweer verzoekt via twitter omwonenden ramen en deuren te sluiten.

Foto Wijkagent Mirjam en Toon van der Poel

Tekst: Regio15.nl