Witte voetjesactie tegen insluipers

11-05-2014 11:34

Alphen e.o. - Politie, gemeenten, buurtpreventen en vrijwilligers gaan in de week van 19 tot en met 23 mei buurten en wijken in om bewoners te waarschuwen voor insluipers. Door huis, schuur of garage goed af te sluiten, vermindert u het risico op inbraak of diefstal.

Met de zomer voor de deur gaan ramen en deuren weer vaker open. Zolang er toezicht op is, is dat geen probleem. Maar ‘even’ op zolder iets halen terwijl de terrasdeur openstaat, maakt het voor een insluiper makkelijk snel iets weg te nemen. In de huizen waar deze situatie wordt aangetroffen, wordt een ‘wit voetje’ neergelegd. Vervolgens wordt de bewoner gewezen op de gevaren. Waar niemand thuis is, wordt een brief met het doel van de actie en preventietips achtergelaten. De wijken en buurten die worden bezocht zijn zogeheten ‘hotspots’. Aan de hand van politiecijfers blijkt dat hier de kans op insluiping extra groot is.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

U maakt het insluipers extra moeilijk door de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan, niet onbeheerd open te laten staan, ook niet om te douchen, slapen of bijvoorbeeld boven te stofzuigen. Leg ook geen waardevolle spullen in het zicht, zoals laptop, fotocamera of portemonnee. Sluit ’s nachts uw ramen en deuren. Inbrekers of insluipers hebben maar weinig ruimte nodig om binnen te komen. Kijk dus ook uit met een open bovenlicht. Wilt u toch een raampje open? Zet dan alleen het raam open waar een inbreker niet bij kan of een raam wat is voorzien van een goedkeurde barrièrestang of -rek.